Förra julen gjorde jag 14 olika sorters julgodis/kakor/bullar. Lakritsknäcken blev min favorit bland julgodiset. Det var det första jag gjorde i år.
I år kommer det inte bli lika många sorter, men några hoppas jag hinna med.
Rocky road, snickers och vanlig knäck bland julgodiset är de jag tänker göra i första hand. Hemmagjorda pepparkakor och lussekatter är ett måste på julen.
Lakrtitsknäck
Ingredienser
75 st
20-30 turkisk peppar karameller
2 dl vispgrädde
2 dl ljus sirap
2 dl socker
2 msk smör
Gör så här
Krossa karamellerna fint i en mortel. Blanda grädde, sirap och socker i en tjock-bottnad vid kastrull.
Koka upp och koka utan lock tills smeten klarar kulprovet eller tills temperaturen är 122°, rör om då och då. Koktid 15–30 min. Tillsätt karamellkross och smör. Fördela smeten i knäckformar. Låt stelna. Förvara svalt.
Kulprovet: Häll några droppar i iskallt vatten och rulla till en kula. Kulan ska bli fast till hård.
Kul att ta del av andras julgodisfavoriter =)
SvaraRadera