Ikväll blir det middag med kompisar. Vi har delat upp oss i "lag" där ett lag står för förrätten, ett för huvudrätten och ett för efterrätten. Jag hamnade i det lag som står för efterrätten/efterrätterna. Vi valde att gör flera efterrätter. Min efterrätt blir cheesecake, receptet är jättegammalt och kommer från min mormors faster.
Gräddfilen som ska vara i, måste förberedas dagen innan.
Cheesecake (fryst efterrättstårta)
6 dl gräddfil
3 ägg2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 citron
3 dl vispgrädde
6 digestivekex
Gör så här
Häll gräddfilen i ett kaffefilter och ställ in den i kylen över natten.
Krossa kexen och strö hälften av krosset i en form med löstagbara kanter.
Tvätta cironen noga, riv skalet och pressa ur saften.
Skilj äggulor och äggvitor. Vispa ägvitorna till hårt skum. Vispa grädden. Ta fram den avrunna gräddfilen och blanda den tillsammans med äggulor, socker, vaniljsocker, det rivna skalet och saften från citronen i en stor skål. Blanda försiktigt ned den vispade grädden och de vispade äggvitorna. Häll tårtsmeten i formen. Strö över resten av de krossade kexen.
Täck formen med plastfolie och ställ in den i frysen. Efter 4-6 timmar i frysen är tårtan genomfryst och klar att servera.
Tina den gärna 30 min i rumsvärme innan servering.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar