3 oktober 2012

Kanelbullens dag 4 oktober

Imorgon, 4 oktober är det kanelbullens dag!
Först till helgen tänkte jag baka bullar, hälften vanilj hälften kanel.
Receptet har jag tagit från baksidan på en mjölpåse.

Kanelbullar
ca 40 st

150 g margarin
5 dl mjölk
50 g (1 pkt) jäst
½ tsk salt
1-1½ dl socker
ev. 2 tsk kardemumma
ca 1,4 liter vetemjöl

Fyllning
50-75 gmargarin eller smör, rumsvarmt
½-1 dl socker
2 tsk kanel

Pensling och garnering
1 ägg, pärlsocker

Sätt ugnen på 250 grader.
Smält margarinet i en kastrull. Häll i mjölken och låt blandningen bli fingervarm (ca 37 grader). Lös upp jästen i en bunke med lite av degspadet, salt, socker, kardemumma och drygt 2/3 av mjölet. Arbeta degen blank och smidig, ca 4 minuter med maskin eller 8 minuter för hand. Tillsätt mer mjöl om det behövs men spara lite till utbakningen. 
Låt degen jäsa övertäckt med en handduk, ca 30 minuter.

Arbeta ner degen i bunken och ta sedan upp den på en mjölad arbetsbänk. Knåda degen smidig. Dela degen i 2 delar. Kavla ut varje deltill en rektangulär kaka.
Rör samman ingredienserna till fyllningen och bred på den.
Rulla ihop och skär varje rulle i ca 20 bitar. Ställ dem i papperformar eller på bakplåtspapper med snittytan uppåt. Låt dem jäsa övertäckta med bakduk, ca 30 minuter.
Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker,
Grädda mitt i ugnen i 250 grader, 5-8 inuter.
Låt svala på galler under bakduk.


TIPS!
Istället för att blanda ihop ingredisernar till fyllningen brukar jag bre på rumsvarmt smör direkt på degen och sedan strö på kanel och socker.
Vill du göra vaniljbullar byt kanelen mot vaniljsocker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar