19 april 2011

Tunnbröd i stekpanna


Igår blev det ett mjukt tunnbröd bakat. Enkelt och smidigt. Tar inte lång tid att röra ihop och ska endast jäsa 30 minuter. Därefter steks dem i en stekpanna 2 minuter på var sida.

Ingredienser
50 g smör
5 dl mjölk
0,25 paket jäst
0,5 tsk salt
0,5 dl socker
1 msk sirap
0,5 tsk hjortronsalt
1,5 dl grahamsmjöl
2 dl rågsikt
7 dl vetemjöl
lite mjöl till utbakning

Gör så här
Smält smöret och häll på mjölken. Låt bli fingervarmt, 37 grader.
Rör ut jästen med lite av vätskan i en bakmaskin, häll därefter i resterande vätska. Rör sedan ner alla ingredienser, förutom vetemjölet.
När allt är blandat väl, arbetas vetemjölet in.
Jäs degen under duk, ca 30 minuter.
Dela degen i 12 bullar. Kavla ut varje bulle till en tunn kaka, använd gärna en kruskavel.
Lägg tunnbrödet i en het torr stekpanna.
Stek på medelvärme ca 2 min på varje sida. OBS! Ibland går det fort då måste man sänka värmen.
Låt svalna på galler.
Förvara de i plast eller i en burk när det kallnat så blir det inte knäckebröd av dem. 
Detta brödet går bra att frysa.

Inspirationen fick jag härifrån -länk-.

1 kommentar: