12 juli 2011

Fika på jobbet

Staples tårtan som jag hade med mig till jobbet blev en hit och tills fredagen därpå beställdes en ny tårta. Denna gången blev jag inte lika nöjd med utformningen på tårtan. När jag fick beställningen funderade jag på vad jag skulle hitta på, loggan en gång till var inte så kul. Samtidigt som jag arbetade satt jag och funderade på vad jag skulle göra. Jag tittade mig lite omkring och där fanns ju massor av grejer som kunde avbildas. Jag bestämde mig för att försöka mig på att göra en kartong tanken var att den skulle bli brun. Jag hade inte brun färg hemma så jag gjorde en beställning hos tårtdecor, tyvärr hann den inte komma i tid. Därav färgvalet... Tårtan blev god iallafall och det var huvudsaken! Dekorationerna är hämtade ur verkligheten så artikelnummret finns. ;)

 


Tårtbotten "lika delar" med chokladsmak (kakao)
Fylld med  vit chokladmousse och hallonmousse
Spackad med grädde
Dekorerad med marspian som jag färgat med blå karamellfärg
Dekorationer i modelleringspasta

Vit chokladmousse:
1 st gelatinblad
5 dl vispgrädde
200 g vit choklad
Gör så här:
Blötlägg gelatinbladet i kallt vatten. Vispa  4 dl av grädden till ett fast skum. Koka upp den resterande 1 dl. Hacka och smält chokladen över vattenbad eller på låg effekt i mikron, häll den varma grädden över och rör till en slät smet. Lyft upp gelatinbladen utan att krama ur dem och tillsätt dem till chokladgrädden. Låt gelatinet smälta innan du försiktigt vänder ner den vispade grädden.

Hallonmousse:
5 dl vispgrädde
400 g hallon
200 g florsocker
8 st gelatinblad
Gör så här:


Vispa grädden medelhårt. Mixa hallonen. Passera hallonen genom en sil för att få bort hallonkärnorna. Lägg gelatinbladen i blöt. Tillsätt florsockret till hallonen och rör tills det smält. Krama ur de blötlagda gelatinbladen och smält på svag värme i en kastrull eller 10 sekunder i en skål i micron på högsta effekt. Rör ner ca 1 dl av hallonen i gelatinet och rör därefter ihop det med resten av hallonen.  

Recepten på mousserna är hämtade från en tårta hos Cupcakesfluffan.

1 kommentar:

  1. Jättefin tårta och hallon och vit choklad är verkligen en perfekt kombination

    SvaraRadera