25 oktober 2010

En form av morotsbröd

I söndags bakade jag och min syster morotsbröd. Vi gjorde de i from av bullar, men det går lika bra att göra som brödlimpor. Morotsbrödet tycker jag blev gott och det var enkelt att göra. Vi använde mer mjöl än vad som stod i receptet, detta tror jag kan bero på att vi inte pressade ur morötterna på vatten.

















Morotsbröd

24 bullar eller 2 limpor

50 g jäst (för söta degar)
50 g smör
5 dl vatten
1,5 tsk salt
1 dl vetekli
1 dl solrosfrön
0,5 dl linfrö
4 dl rivna morötter
3 dl grahamsmjöl
6-8 dl vetemjöl special


Smula jästen i en degbunke. Smält smör i en kastrull. Tillsätt vatten rör om och värm till 37 grader. Häll lite grann över jästen och rör tills den är upplöst. Tillsätt resten av degvätskan.
Rör ner salt, vetekli, solrosfrön och linfrön. Skala och riv morötter på rivjärn eller i matberedare. Rör ner de rivna morötterna (ett tips är att krama ur vattnet ur morötterna). Rör ner grahamsmjöl. Tillsätt sedan lite i taget av vetemjölet och kör till en deg, gärna med elvisp utrustad med degkrokar. Tillsätt så pass mycket mjöl att degen släpper bunkens kanter och känns smidig och inte så kletig.

Strö lite mjöl över degen och låt jäsa under bakduk 30 minuter.

Ta upp degen på en mjölad bänk och knåda degen med lite vetemjöl så jäsbubblorna trycks ut och så att degen blir formbar och inte kletig.
Dela degen i 2 delar. Knåda varje del till en avlång deg.
Dela i 12 bitar och forma varje del till en rund boll och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Gör likadant med den andra delen så att det totalt blir 24 bullar.
Man kan också göra 2 st limpor istället för bullar.
Låt jäsa under bakduk ca 20 minuter.
Grädda bullarna mitt i ugnen i 18-20 minuter i 225 grader. Limporna gräddas i undre delen av ugnen i 175 grader i ca 35 minuter.
Låt svalna på galler under bakduk.

Receptet är hämtat här.

1 kommentar:

  1. Hej Ullis!

    Nu kommer jag följa bloggen. Så de gäller att uppdatera ofta ;)

    SvaraRadera