17 december 2010, min morfars 90-årsdag. Idag står tårtbak på schemat, men i luckan döljer sig ett bröd.
På lördag skall jag på julbord med mina kompisar. Julbordet kommer vara ett knytkalas och min lott föll på att baka vörtbröd. Ett med russin och ett utan.
Vörtbröd
1 stort bröd
Ingredienser
50 g jäst
5 dl svagdricka eller pilsner
5 msk olja
1 dl mörk sirap
2 tsk salt
1 msk mald pomerans
1 tsk malda nejlikor
1 tsk mald ingefära
13-14 dl rågsikt
1½ dl russin
Pensling: svagdricka
Gör så här
Smula jästen i en bunke. Rör ut den med lite av den kalla svagdrickan.
Värm resten av svagdrickan samt olja, sirap och kyddor till fingervarmt (37 grader).
Tillsätt russinen (går att hoppa över).
Häll degspadet på den utrörda jästen och rör om. Tillsätt mjölet lite i taget, spara ca 2 dl.
Arbeta degen slät och smidig och låt den jäsa till ungefär dubbel storlek.
Tag upp degen på bakbordet och arbeta den kraftigt. Tillsätt resten av mjölet ca 2 dl.
Rulla degen till en stor limpa.
Lägg limpan på smord plåt. Jäs till dubbel storlek.
Grädda på 175 grader i en djup plåt eller på ett galler i nedre delen av ugnen i ca 45-50 minuter.
Pensla brödet med svagdricka då det är färdiggräddat. Låt svalna under bakduk.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar