23 december 2010

Dan före dopparedan

Tiden bara rinner iväg. Jag har varken hunnit med tisdagens eller onsdagens lucka. Därför blir det extra många idag.
Granen är klar, julklapparna är klara godiset är färdigt och innan idag såg jag tomten kila förbi så den finns! ;)


21 december 2010
Jag testade göra tre olika fudge, polkagris favorit sedan innan, apelsinchoklad och skumtomte.
Receptet på chokladfudgen finns här.


Skumtomtefudge


Ingredienser
ca 12 skumtomtar
50 g smör
1 dl vispgrädde
2 dl socker
150 g vitchoklad


Gör så här
Blanda skumtomtar, smör, vispgrädde och socker i en kastrull på svag värme. När alltihop är en slät smet, låt småkoka under omrörning i 10 minuter. Blanda i 150 g vitchoklad och rör tills massan blivit blank.
Ta av kastrullen från spisen och fortsätt rör tills massan blivit ljusare och svalnat lite. Häll upp i en smord eller bakpapperskädd form, ca 15 x 20 cm och låt stelna i kylen. Skär sedan fudgen i bitar.


Tips! 
Vill du att smeten skall bli rödare droppa i några droppar röd karamellfärg efter den vita chokladen smält.


22 december 2010

Knäck 

Ingredienser 
2 dl vispgrädde
2 dl socker
2 dl sirap
3/4 dl  (ca 50 g) hackad sötmandel

Gör så här
Blanda grädde, sirap och socker i en gryta. koka kraftig utan lock tills termometern visar 125 grader, 10-15 minuter. Tillsätt mandeln, rör om.
Häll knäcksmeten i knäckformar, ställ sedan svalt.


23 december 2010

Snickers

Ingredienser
1 burk jordnötssmör
2 dl sirap
1 dl strösocker
10 dl cornflakes
1 dl kokosflingor
1 tsk vaniljsocker
1-1½ chokladkaka


Gör så här
Smält jordnötssmör, sirap och strösocker i en kastrull. 
När allt smält tillsätt kokosflingor, cornflakes och vaniljsocker.
Smält chokladen.
Häll smeten i en bakpappersklädd form. När chokladen är smällt häll den över smeten.
Låt stå kallt innan den skärs i lagom stora bitar.

1 kommentar: