Granen är klar, julklapparna är klara godiset är färdigt och innan idag såg jag tomten kila förbi så den finns! ;)
21 december 2010
Jag testade göra tre olika fudge, polkagris favorit sedan innan, apelsinchoklad och skumtomte.
Receptet på chokladfudgen finns här.
Skumtomtefudge
Ingredienser
ca 12 skumtomtar
50 g smör
1 dl vispgrädde
2 dl socker
150 g vitchoklad
Gör så här
Blanda skumtomtar, smör, vispgrädde och socker i en kastrull på svag värme. När alltihop är en slät smet, låt småkoka under omrörning i 10 minuter. Blanda i 150 g vitchoklad och rör tills massan blivit blank.
Ta av kastrullen från spisen och fortsätt rör tills massan blivit ljusare och svalnat lite. Häll upp i en smord eller bakpapperskädd form, ca 15 x 20 cm och låt stelna i kylen. Skär sedan fudgen i bitar.
Tips!
Vill du att smeten skall bli rödare droppa i några droppar röd karamellfärg efter den vita chokladen smält.
22 december 2010
Knäck
Ingredienser
2 dl vispgrädde
2 dl socker
2 dl sirap
3/4 dl (ca 50 g) hackad sötmandel
Gör så här
Blanda grädde, sirap och socker i en gryta. koka kraftig utan lock tills termometern visar 125 grader, 10-15 minuter. Tillsätt mandeln, rör om.
Häll knäcksmeten i knäckformar, ställ sedan svalt.
23 december 2010
Snickers
Ingredienser
1 burk jordnötssmör
2 dl sirap
1 dl strösocker
10 dl cornflakes
1 dl kokosflingor
1 tsk vaniljsocker
1-1½ chokladkaka
Gör så här
Smält jordnötssmör, sirap och strösocker i en kastrull.
När allt smält tillsätt kokosflingor, cornflakes och vaniljsocker.
Smält chokladen.
Häll smeten i en bakpappersklädd form. När chokladen är smällt häll den över smeten.
Låt stå kallt innan den skärs i lagom stora bitar.
God jul på dig!
SvaraRadera