5 december 2010

Födelsedagsmiddag

Igår bjöds det på födelsedagsmiddag eftersom jag fyller år idag. Middagen bestod av bruschetta till förrätt, marinerad fläskfilé med färsk pasta till huvudrätt och djungelmums till efterrätt. Till kaffet blev det en rosa stjärntårta.
Jag fick en fin box i present av min farbror med fru...


Och i boxen låg dessa jättefina muggar som passar perfekt till glöggen nu i jul och senare till kaffe. Tack!




Den marinerade fläskfilén med färsk pasta hittar ni recept på här.
Djungelmums eller som kanske de flesta kallar det, marängsviss är en enkel men mycket uppskattad efterrätt både av barn och vuxna. Djungelmumsen består av vaniljglass, maränger, bananer, chokladsås, grädde och strössel. Till kaffet senare blev det en rosa "22-års" tårta med vaniljkräm och jappfluff som fyllning. Två av bottnarna (understa och översta) består av "lika delar" och den mittersta av maräng.




Bruschetta

Bruschetta är en maträtt från centrala Italien som vanligen serveras som tilltugg. 
Jag tycker även denna passar som en förrätt.


Ingredienser
3 st baguetter
1 dl olivolja
5 st vitlöksklyftor
1 nypa örtsalt


4 st tomater
1 dl basilika, hackad
2 msk olivolja
1 nypa örtsalt


mozarella
parma skinka


Gör så här
Sätt ugnen på 200 grader.
Dela baguetten i 1 ½ cm tjocka, sneda skivor. lägg skivorna på en plåt med bakplåtspapper. Pressa ner vitlöken i oljan och pensla bröden rikligt med den.
Ställ in plåten högst upp i ugnen i 10-12 min.
Tag ut skivorna och lägg på "påläggen"


Tag bort kärnorna från tomaten. Hacka tomaten i små tärningar. Bland dem med övriga ingredienser. Utöver de ingredienser som står kan man ha i balsamvinäger (liten skvätt) och lök. Det går även bra att byta ut örtsalt mot salt och svartpeppar.


Varianter
1. Lägg en mozarellaskiva på brödet och lägg sedan på tomatblandningen.
2. lägg en skinkbit på brödet och lägg sedan på tomatblandningen.




22-års tårta








Tårtbotten "lika delar" och en marängbotten
Vaniljkräm blandat med grädde
Täckt med vit chokladsmörkräm
Lock av marsipan
Siffror och stjärnor i marsipan

1 kommentar: