10 november 2010

Lasagne

Lasagne 
4-5 portioner


Köttfärssås
1-2 gula lökar
1 msk margarin
300 g nötfärs
1 burk hela eller krossade tomater
1-2 msk tomatpuré
1 buljongtärning
1 tsk basilika eller timjan
1 vitlöksklyfta (kan uteslutas)
½ tsk salt
peppar


Ostsås
4 msk vetemjöl
7 dl mjölk
2 msk margarin
3 dl(ca 100 g) riven lagrad ost


Lasagneplattor


Köttfärssåsen: 
Skala och hacka löken. låt fettet bli ljusbrunt i en stekpanna. Fräs löken och köttfärsen. Tillsätt tomater, tomatpuré, buljongtärning och kryddor (ev. pressad vitlöken). Koka under lock på svag värme ca 20 min. smaka av med salt och peppar.


Ostsås:
Vispa ut mjölet med lite av mjölken i en kastrull. tillsätt resten av mjölken och fettet. Koka upp under omrörning och koka 3-5 min. rör ner 2 dl av osten och smaka av med salt.
Bred ut hälften av ostsåsen på ett ugnssäkert fat (ca 20x30 cm). Varvanplattorna i tre lager med köttfärssåsen i de två mellanlagren. Bred ut resten av ostsåsen överst.
Strö över resten av osten. Gratinera mitt i ugnen, i 225 grader 15-20 min.


Receptet kommer från Vår kokbok.


Vill man inte göra lasagnen från grunden eller inte har tiden, är detta paket från knorr ett bra alternativ.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar