24 februari 2011

Rosmarinbaguetter

En smakrik och luftig baguette. Rosmarinen märks tydligt i brödet
Kryddan går att ta bort eller byta ut mot någon annan krydda eller till exempel valnötter.
 
Rosmarinbaguetter
4 st
Ingredienser
½ dl matolja
5 dl vatten
1 pkt (50 g) jäst
1-2 msk finhackad, färsk rosmarin
1 tsk salt
2 tsk strösocker
ca 13 dl vetemjöl
Pensling
vatten
2 msk havsalt i flingor


Gör så här
Värm matolja och vatten till 37 grader. Smula ner jästen i en bunke. 
Tillsätt degspadet och rör ut jästen.
Finhacka rosmarinen. Rör ner rosmarin, salt och socker i degspadet.
Arbeta in mjölet, lite i taget tills degen släpper bunkens kant. Degen ska vara ganska lös.
Låt degen jäsa i 30 minuter.
Arbeta degen blank och smidig. Dela degen i 4 lika stora delar. Rulla ut varje del så den blir lika lång som plåten.
Lägg deglängderna på 2 bakplåtsklädda plåtar. Skåra dem med en vass kniv. Låt lägderna jäsa ytterligare 30 minuter. Sätt ugnen på 275 grader.
Pensla bröden med vatten och strö över havssalt. Grädda mitt i ugnen i 10-12 minuter.
Låt bröden svalna på galler.

3 kommentarer:

  1. Det låter som ett riktigt gott bröd.

    SvaraRadera
  2. Jättegott!:) Nästa gång ska jag nog pröva blanda ner valnötter istället. Rosmarinen tog lite överhand, rekommenderar att ta mindre än vad det står i receptet.

    SvaraRadera